Novosti

Uspješno odrađene izlože povijesti grada Lipika, Graničara i Trapista

U sklopu projekta “Heritage route-from Trappists to Border guards”  iz programa Interreg- IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro planirane su aktivnosti predstavljanja povijesti grada Lipika, Garešnice i Caritasa Banja Luke . Ukoliko pratite naše objave mogli ste uočiti najave izložbi kako se i gdje koja odvijala. Nakon dva tijedna putovanja i prezentiranja saželi smo dojmove i sa zadovoljsvom možemo reći da su izložbe bile više nego uspješne.

Domaćin prve izložbe bio je vodeći partner u ovom projektu, grad Lipik. Izložbe su se odvijale u Multikulturalnom centru od 14.01.2019. do 16.01.2019., gdje su ugošćeni  projektni partneri grad Grešnica i Caritas Banja Luka kao i svi zainteresirani posjetitelji. Zatim od 17.01.2019. do 19.01.2019. izložbe su se preselile u grad Garešnicu u prostorije hotela Garić. Izložbe su bile prigodne za sve uzraste, tako da su svi mogli pronaći nešto zanimljivo. Odnosno, neki su se mogli prisjetiti svoje mladosti i davne prošlosti, a neki su samo mogli zamišljati kako se život odvijao davno prije njihova rođena. Nakon Garešnice otputovali smo do Banja Luke, zadnja u nizu izložbi odvijala se u prostorijama Multimedijalnog centra Trapisti koji se nalazi u sklopu samostana Marije Zvijezde od 22.01.2019. do 24.01.2019.

Grad Lipik predstavio je svoju povijest zabilježenu kroz fotografije, sa određenim predmetima iz povijesti i popratnim letcima, izdanjima novina iz nekadašnjeg vremena.
Grad Garešnica izložila je dio svoje bogate etnografske kolekcije, sa vrijednim predmetima koje su nekada koristili stanovnici ovoga područja. Pored toga kroz kronologiju povijesti oslikan je razvoj Garešnice i povijest Graničara.

Caritas Banja Luka  predstavio je bogatu povijest redovnika Trapista samostana Marija Zvijezda iz Banja Luke, koji ove godine obilježavaju i 150 godina od dolaska na ova područja. Posjetitelji su mogli pogledati povijest kroz kronološki poredane mnogobrojne fotografije, a pored toga izložen je dio knjiga iz trapističke knjižnice i neki od predmeta korišteni u obredima.

Valerija VlajnićUspješno odrađene izlože povijesti grada Lipika, Graničara i Trapista