Povijest turizma

Nepotvrđeni izvori kazuju da su prvi turisti na području lipičkih ljekovitih izvora uživali još u doba rimskog carstva, no prvi pisani zapisi o postojanju lječilišnog turizma potječu s početka 16. stoljeća, kada Ivan Kapistranin spominje ljekovitost lipičkih toplica. Zapisi iz 18. stoljeća govore o ljekovitoj vodi po kojoj je Lipik postao poznat. Zapis iz 1777. spominje “jednu drvenu zgradu sa tri kupaonice”, a već 1782. toplice imaju četiri kupelji: “opću”, “grofovu”, “gospojinu” i “episkopovu”. Tada se po prvi put počinje i mjeriti temperatura vode. Pravi “procvat” lječilišta počinje krajem 19. stoljeća, kada 1894. samo šest godina nakon New Yorka i Lipik dobiva električnu energiju, a 1897. dovršena je i željeznička pruga Bartz – Pakrac – Lipik, pa se od tada flaširana mineralna voda izvozi na šire tržište, a brojni svjetski stručnjaci dolaze u Lipik i proučavaju svojstva ljekovite vode. Godišnje je u to doba Lipikom prolazilo i po tri tisuće gostiju. Na prijelazu stoljeća, Lipik je stao u red najpoznatijih europskih lječilišta, uz bok Baden-Badenu i Karlovym Varima.

Nakon prekida u razvoju koji je privremeno izazvao prvi svjetski rat, ponovni uspon bilježi se od 1920 godine. Lječilište je obnovljeno i zablistalo starim sjajem. Istodobno su građeni hoteli, pansioni i vile. U toj fazi turizam je, uglavnom, bio lječilišni, a tek djelomično rekreativni. Tako je, malo po malo, počeo obuhvaćati i druge lokalitete u blizini Lipika. Ipak, Lipik je bio najjače turističko središte, pa je godine 1938. ubilježen kao drugi grad po broju noćenja u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

DRŽAVNA ERGELA LIPIK

DRŽAVNA ERGELA LIPIK danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom šezdeset predivnih lipicanaca. Ergela svojom turističkom ponudom objedinjava kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj zapadne Slavonije, a pri tome ujedno pruža svim posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom kroz prekrasan grad Lipik te rekreativno jahanje predivnom i očuvanom prirodom ovoga kraja.Ergela je otvorena svaki dan kako bi svojim posjetiteljima uvijek pružila nezaboravan doživljaj.

Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković izgradivši štale za konje. Od tog trena počinje priča koja povezuje konje i Lipik. Status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik.

Početkom Domovinskoga rata i agresije na Hrvatsku ergela je sustavno uništavana, staja je spaljena, a dio konja je poubijan. Ostatak konja je u studenom 1991. godine otuđen te preko Bosne i Hercegovine prevezen u Republiku Srbiju. Nakon mnogobrojnih pregovora 13. listopada 2007. godine, konji koji su preživjeli  ovo stradanje napokon se vraćaju u matične staje u Lipiku.

UPRAVA – Baranjska 18, 34551 Lipik

ERGELA – Ulica Ergele b.b., 34551 Lipik

Tel:  +385 (0)34 421 880

Fax: +385 (0)34 421 844

E-mail:  ergela@ergela-lipik.org

Web: www.ergela-lipik.org

TOPLICE LIPIK

Okružene stoljetnim perivojem, prirodnim izvorima ljekovite termalne vode s bogatom povijesti Toplice Lipik u svojoj očuvanoj izvornoj arhitekturi vode vas u blagodati u kojima su uživali još i stari Rimljani. Višestoljetna tradicija u liječenju bazirana je prije svega, na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 60°C, a zbog svog kemijskog sastava ima izvanredne balneološke karakteristike. Spojem prirodnih činitelja, modernih medicinskih dostignuća i stručnog osoblja pripremaju se rehabilitacijski programi prilagođeni specifičnim potrebama svakog pojedinca. Odlični rezultati postižu se u rehabilitaciji oboljelih od multiple skleroze i stanja nakon moždanog udara. Ovisno o funkcionalnom stanju svakog pojedinca pružamo mogućnost izbora smještaja od odjela s 24-satnom njegom do apartmana s 4 zvjezdice u miru jednog od najljepših lječilišnih perivoja u Hrvatskoj.

Ponuda: rehabilitacijski programi, smještaj i hrana, zatvoreni bazen s ljekovitom termalnom vodom, dvorana za simpozije i seminare, dodatni sadržaji

Ulica Marije Terezije 13, 34551 Lipik

Tel:  +385 (0)34 440 700

Fax: +385 (0)34 440 702

E-mail: info@bolnica-lipik.hr

Internet stranica: www.bolnica-lipik.hr

JEZERO PJESKARA

Jezero Pjeskara nalazi se na južnom ulazu u Grad Lipik i uvršteno je kao destinacija na tematskom turističkom putu „Stazama lipicanca i kune“ zbog svoje ljepote, ali i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, koji na samom rubu urbanog područja posjetitelju nudi mogućnost doživljaja prave divljine močvarnog svijeta.

To ćete moći doživjeti kroz prisutne sadržaje, od edukativnih kućica koje su opremljene za provođenje terenske nastave u prirodi s ciljem da se djeca na zabavan način upoznaju sa svijetom slatkovodnih jezera. Kako bi učenje bilo zabavnije, uređeno je i dječje igralište s temom močvarnog svijeta. Jezero svojom veličinom od 5,3 hektara te prosječnom dubinom od 2 metra i stalnim dotokom iz rijeke Pakre stvara idealne predispozicije za sportski ribolov po sistemu „ulovi i pusti“ za šarana, amura, smuđa i štuku. Kao i sve destinacije na tematskom putu „Stazama lipicanca i kune“ i ova je uređena kao odredište za dolazak obitelji koje kroz korištenje uređenih piknik mjesta mogu na zanimljiv i poučan način provesti svoje slobodno vrijeme. Samo jezero Pjeskara povezano je sa svim destinacijama, a najbliža je jezero Raminac udaljeno svega 2,5 km.

adminLipik