Novosti

Caritas Banja Luka organizirao edukaciju za voditelje u ruralnom turizmu

U sklopu projekta “Heritage Route-fromTrappists to Border guards” iz programa Interreg – IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro, Caritas Banja Luka u suradnji sa PU „ Obris ” iz Požege organizirao je edukacija za voditelje u ruralnom turizmu.

U sklopu obuke polaznici iz općina Gradiška i Laktaši imali su priliku upoznati se sa ruralnim turizmom u Republici Hrvatskoj. Kao dio edukacije, u periodu od 06.02.2019. do .09.02.2019. godine, organiziran je teoretski i praktični dio treninga u Slavoniji i Baranji. Polaznici su se upoznali sa primjerima dobre prakse u navedenim područjima, kao i sa  obavljanjem djelatnosti vezanih za ruralni turizam u gradu Lipiku. Također su prisustovali i konferenciji „Primjeri dobre prakse tematski staza“ te se upoznali sa važnostima tematskih staza za turizam.

Obišli su državnu ergelu Lipik i pogledali još neke od primjera dobre prakse. U Pakracu su nešto više saznali o  proizvodnji piva i informativnim stvarima vezanim za tu djelatnost. Naravno, bila je organizirana i degustacija piva „Grof“ i „Grofica“. U hostelu “Bellevue” u Lipiku  organiziran je i teoretski dio obuke. Nakon toga organiziran je odlazak u Požegu gdje su se mogli upoznati sa nekim od načina pružanja usluga turistima koji dolaze na navedeno područje te su se nakon toga se uputili u Baranju u Etno selo Karanac, gdje se nastavilo sa drugim djelom edukacije.

U Baranji su posjetili nekoliko OPG-ova, etno sela, vinarija, muzej Baranje i brojna izletnička mjesta namijenjena za ruralni turizam. Polaznici su mogli saslušati iskustva pružatelja usluga u ruralnom turizmu koji se bave ovom djelatnošću te su bili u mogućnosti postaviti pitanja oko smještaja gostiju, ishrane,te odnosa prema i istima.

 

Valerija VlajnićCaritas Banja Luka organizirao edukaciju za voditelje u ruralnom turizmu